dimecres, 10 de març del 2010

Programari per persones amb discapacitat auditiva

El món en que vivim és un món per a oients, tots ens fem càrrec, gràcies a les noves tecnologies aquest món és més respectuós, més comprensiu , en el que tothom pot tenir les mateixes oportunitats i pot gaudir de la mateixa manera. Actualment hi ha programes i aparells per a persones amb deficiència auditiva, com poden ser:

-Dispositiu telefònic de text : és un aparell alternatiu al telèfon que habitualment la gent té a casa seva , consta d'un teclat i una pantalla on es pot llegir el que diu l'interlocutor.














http//www.eunate.org/tel_texto.htm
http://fedowiki.wikispaces.com/file/view/VideotexB.jpg/55989284/VideotexB.jpg


-Fax o mòdem fax : es necessita un software que generi la transmissió per fax dels textos, un arxiu de disc o d'una imatge de la pantalla.





-Despertador vibrador: és un rellotge digital que incorpora un vibrador. És de fàcil maneig, avisa per mitjà de vibracions i pot avisar cada 5 minuts.



http//www.visionfarma.es/product/4277/0/0/1/RELOJ+DESPERTADOR+CON++VIBRADOR+INCORPORADO+PARA+PERSONAS+CON+DEFICIENCIAS+AUDITIVAS.htm




-Avisador de telèfon : es tracta d'un dispositiu connectat al telèfon. Al rebre trucades 's'encendrà una llum.


http://www.evoluzionaseguridad.com/admin/images/get/15887?xsf_version=0&&name=15887.jpg
http//www.seguridadplus.com/alarma_kit_via_radio_con_1625_1.htm

-Audiòfon : Es un aparell electroacústic que funciona amb piles i amplifica els sons. Es pot sentir més, però no millor, és a dir, no millora la qualitat del so. Hi ha diferents tipus d'audiòfons per a diferents sorderes.
http//www.xtec.net/serveis/creda/a8925251/audiofons.htm

-Videoconferència : permet obtenir la informació per altres canals que no sigui l'auditiu, la informació es rep també pel canal visual.

-Adaptació d'intèrfon : es com l'intèrfon dels nostres domicilis però el que hi ha és la imatge de la persona que truca a la porta.

-Implant coclear: és un aparell que es col·loca a l'interior de l'oïda de persones amb sordera severa o profunda. Aquest implant permet sentir millor, sorolls de l'entorn i fins i tot les veus amb prou nitidesa per que no sigui imprescindible per a mantenir una conversa llegir els llavis o bé utilitzar la llengua de signes.
http//www.implantcoclear.cat/pua

-Lectura labial i llengua de signes : la lectura labial és la capacitat de descodificar mitjançant el canal visual el que diu l'interlocutor fixant-se en la boca i també la cara, per això també s'anomena lectura oral-facial. Per altra part, la llengua de signes és una llengua que utilitzen les persones que no poden utilitzar el canal oral per comunicar-se, es comuniquen amb signes manuals. Aquesta es reconeguda, a Catalunya, se l'anomena Llengua de Signes de Catalunya LSC. Dit això, les persones amb deficiència auditiva poden fer cursos sobre lectura labial i llengua de signes, per actualitzar-se o sobretot és adequat en nens petits que necessiten eines per comunicar-se i no retardar la comunicació.


-Visualitzador fonètic Speechviewer III: es tracta d'una eina per la rehabilitació de la parla. Pretén reeducar el to, la duració, la pronunciació de fonemes , el ritme de la parla, etc,mitjançant estímuls visuals i auditius.

http://www.tecnoneet.org/docs/2000/II-92000.pdf

-Sistema Avel: és un programa que serveix per treballar la vocalització, l'audició, a través del joc.

-Globus i Globus 2: és un programa que serveix per treballar la vocalització i la intensitat de la veu. Està creat per Jordi Lagares i forma part del projecte Fressa.

-Talk it! : és un programa que treballa la pragmàtica i la intensitat de la veu.

-EAR ( ensenyança de l'articulació): es treballa l'articulació dels fonemes, de manera que en la pantalla es pot visualitzar de forma gràfica la posició de cada fonema.

http://www.euphoniaediciones.com/articulo_detalle.php?id_articulo=2

Programari per persones amb discapacitat visual

Les persones amb discapacitat visual s'han d'adaptar al nostre món pensat per a persones vidents i això molts cops els limita a la seva vida quotidiana. El nostre món hem de tenir cabuda tots, per sort hi ha persones que han pensat en crear eines, recursos i materials per a que aquesta adaptació al món sigui més fàcil i còmoda per a tots. Tot seguit trobareu un seguit de programes pensats per a persones amb deficiència visual.

-Programa JAWS : És un lector de pantalla que permet a una persona cega o amb dèficit visual, accedir als continguts de la pantalla d’un ordinador personal mitjançant la veu.



-Lupes TV. Magnilink x Reader. :Aquesta lupa permet la lectura de textos, amb un augment de lletres perquè deficients visuals puguin llegir sense cap problema.











-Màquina mecànica per a escriure en Braille : el Braille va ser inventar per Louis Braille a meitat de segle XIX i és un sistema de lectura i escriptura per deficients visuals. Consisteix en 6 punts organitzats de formes diferents representant a cada lletra.










-Anotador parlant : és un recurs que consta d'un teclat en Braille i un sintetitzador de veu. Entre les seves funcions destaca el recull de treballs, calendari, calculadora.


-Faristol: és un suport que permet tenir el text en posició vertical, és adequat per a deficients visuals ja que la il·luminació és més bona i per tant es pot veure qualitativament millor, sense cap ombre.




- Programa de magnificació de caràcters : és un programa que s'ha d'instal·lar al PC de l'ordinador i permet ampliar la lletra tant d'ample com de llargada, també pot ampliar el menú, les fletxes, el cursó, etc.

http://www.tecno-ayudas.com.ar/productos_magnificador_caracteres_magic_8.html


-Programa per a utilitzar el Windows amb síntesi de veu : és un programa de Windows que permet llegir el que hi diu el text. A més el que es diu, té diferent tonalitat respectant la pragmàtica del text.

http://www.xtec.cat/formaciotic/dvdformacio/materials/snee/doc/sintesiveu.htm


-Telèfon mòbil amb veu:
http//www.udl.es/serveis/seu/udlxtothom/_Recursos_txcnics_per_a_les_persones_amb_discapacitat.html


http://www20.gencat.cat/docs/dasc/03Ambits%20tematics/11Discapacitat/Ajuts_i_prestacions_economiques/Ajuts_atencio_social/documents/cataleg_prestacions_2010.pdf

dimecres, 3 de març del 2010

Programari per persones amb discapacitat motòrica

Sempre que pensem amb una persona amb dificultat motòrica creiem que no podrà utilitzar les noves tecnologies o que no podrà adaptar-se a la vida tot sol, que sempre necessitarà l'ajut d'una persona i això no és així, ja que hi ha recursos per a que aquestes persones siguin autònoms o ho més autònomes possibles. Tot seguit exposo diferents tipus de programes, podem veure que són i imatges i vídeos.



Programa Plaphoons: és un sistema de comunicació per a persones amb deficiència motòrica que no poden utilitzar el llenguatge oral














http://perso.wanadoo.es/postigoaula/plaphoon/plaphoon.htm





Kanghooru : serveix per a que la persona pugui moure el ratolí sobre la pantalla.

http://blog.educastur.es/ticynee/2007/03/05/kanghooru/

Teclat Màgic : és un teclat que s'utilitza tant per a escriure i també comunica de forma verbal.

http://www.cuadernalia.net/spip.php?article5333
Joc Platets voladors: és un joc en que apareixen uns platets amb un coet se'ls ha de disparar. El nen /a utilitzarà una tecla per a l'esquerra, una altra per la dreta i una altra per disparar.

http://www.xtec.es/~jlagares/fressa2000/platetsvoladorsperscan.htm
Programa: Control de jocs: és un programa que serveix per controlar altres programes per a que persones amb deficiència motòrica hi puguin jugar. El teclat funciona per escaneig.

http://www.xtec.es/~jlagares/fressa2000/controldejocsperescaneigdunteclat.htm

Control de teclat: hi ha diferents tipus de teclats. El "no keys" és un teclat que serveix sobretot per persones que no poden moure gaire la mà. El teclat apareix a la pantalla i s'utilitza per escriure.
Un altre teclat és el teclat virtual, el teclat també apareix a la pantalla i hi ha també el mouse. I l'altre teclat és el Wivik que es pot adapta a les necessitats de l'usuari.

http://www.infomedula.org/Informaciondeinteres/Tecnologia/Softwareyayudadeaccesoalordena/ControldeTeclado/seccion=147&idioma=es_ES.do
Passa planes per llegir llibres : és un programa que s'instal·la gratuïtament i el que se sent una veu que llegeix un llibre. El llibre s'ha d'escanejar abans.
http://passa-planes.programesijocs.com/


Mouse Joystick : és un programa que serveix per dirigir i clicar allà on es vulguis.

http://translate.google.es/translate?hl=es&langpair=en%7Ces&u=http://www.imgpresents.com/joy2mse/j2m.htm
Screen Scanner per fer escaneig del mouse en la pantalla: és un programa que serveix per a deficients motòrics severs, aquells que no poden utilitzar mouse ni el teclat, amb mínims moviments de cap, mans, barbeta, es detecta el que es vol fer.

http://www.recursosedu.eu/2008/05/screen-scanner-barrido-del-ratn-en.html
Programa: Conversor Mouse Teclat converteix els clics de la rata en pulsacions de teclat : és un programa que serveix per a deficients motòrics que no poden bé el teclat. El mouse té 6 funcions, les funcions que es podrien fer i combinacions d'aquestes.

http://conversor-mouse-teclat.programas-gratis.net/
Programa: Conversor micròfon estéreo a mouse o teclat: és un programa que permet que a través del so, s'interpreta que la persona ha accionat una tecla o s'ha clicat amb el mouse.

http://accesosparatodos.blogspot.com/2010/03/programas-discapacidad-motora.html
http://ares.cnice.mec.es/informes/17/contenido/27.htm